Politykania

Forum polityczne, slużace do powszechnych dyskusji politycznych i nie tylko.

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

• Index
  •  » Pozostale
  •  » Na co powinny iść pieniadze z podatków i co powinno byc panstwowe?

#1 2013-08-23 13:23:31

WojtekVanHelsing

Administrator

34659152
Punktów :   

Na co powinny iść pieniadze z podatków i co powinno byc panstwowe?

Ja mam wyrobione zdanie na ten temat ktore przedstawie.

Panstwowe powinny być

1. Wiezienia (zmienione w obozy pracy)
2. Sądy
3. Policja
4. Wojsko

W obozach pracy wiezniowie zarabiali by naprawde dużo a na ich utrzymanie szlo by ok 100-300 zł miesiecznie.. jesli taki zarabialby 10 000 (jak spawacz bez podatku) to 9500 (okolo) szlo by dla panstwa.

Sadów bylo by proporcjonalnie do przestwpstw a ktos kto przegra sprawe musi zaplacic za rozprawe w sadzie + kasa z obozów pracy.. Sądy mogly by sie utrzymywac bez podatków

Ilosc policjantów byla by proporcjonalna do przestepstw wiec policja mogla by sie utrzymac tez z obozów pracy i kasy z sadów.

Policja, Sądy i Wiezienia = Samowystaczalne.

Jeśli by oplacic z obozów pracy policje, sady i wiezienia to jeszcze zostanie.

Wszystko co zostanie idzie na wojsko...

Każdy pelnoletni obywatel placilby 300 zł podatku poglownego co rok.. Z tego wyszlo by ok 12 000 000 000 co jest naprawde duzo...

Cala kasa z podatków szla by na wojsko.

a) Rozwinicie technologii
b) Kupno lepszego sprzetu (czolgów, samolotów, karabinow)
c) Pensje dla zolnierzy

A jakie wy ma cie zdanie?

#2 2013-08-23 14:35:54

Morświn Wolności

Użytkownik

Punktów :   

Re: Na co powinny iść pieniadze z podatków i co powinno byc panstwowe?

Taaak, co do obozów pracy zamiast więzień, troszkę to moim zdaniem koloryzujesz, więzień moim zdaniem nie zawsze będzie chciał pracować, a jestem przeciwnikiem jakichś kar cielesnych które by do tego go zmusiły, anie sądzę, że powinniśmy pozwalać na zagłodzenie człowieka tylko dlatego, że ukradł komuś portfel. Ogólny poziom życia dla więźniów niepracujących, powinien być jednak najniższy możliwy (nadal w ramach humanitaryzmu) a pracujący więźniowie powinni mieć już godziwe warunki.
Dlatego sądzę, że to nie będzie aż tak opłacalne, a jeśli będzie to pojawi się pokusa nadużyć i zamiast podnoszenia podatków, zwiększania ilości ludzi w obozach pracy. Między innymi dlatego też nie powinno się zmuszać do pracy w niehumanitarny sposób.

Jestem oczywiście za docelowo radykalnym zmniejszeniem wydatków państwa, we wszystkich dziedzinach oprócz wojska. uważam jednak, że obecna sytuacja OGROMNEGO długu publicznego, bardzo trudna i szalenie KOSZTOWNA sprawa ZUSu, uniemożliwi na razie znaczne zmniejszenie podatków. Jestem za zniesieniem podatku dochodowego, w którego miejsce rzeczywiście wprowadziłbym podatek pogłówny, ale o wiele większy niż ty to proponujesz (12 mld to znacznie za mało a założyłeś, że liczba obywateli wynosi 40 mln , jeśli deficyt tylko w 2013 jest większy). 25 zł na miesiąc to ardzo mało zresztą i to dobrze, ale przy takim podatku, i likwidacji dochodowego będzie trzeba w obecnej sytuacji podwyższyć podatki inne. Jak dla mnie niestety VAT i akcyza, aczkolwiek ona już jest wysoka i może to zwiększyć problem przemytu

Nie ma prostego rozwiązania w obecnej sytuacji, a najgorsze jest to, że nie podejmowane są żadne działania.

Wolność Równość Braterstwo!

#3 2013-08-23 14:46:37

WojtekVanHelsing

Administrator

34659152
Punktów :   

" więzień moim zdaniem nie zawsze będzie chciał pracować,"

To wybiczowac albo odrazu zastrzelic..

Albo po prostu nie dawac mu zadnego jedzenia ani wody.

Ja nie jestem za zbyt humanitarnym traktowaniem wiezniów..

Chce aby w ogólenie utrzymywlai ich podatnicy

W obecnej sytuacji nie ma prostego rozwiazania - Ale w 10 lat to sie unormalni...

#4 2013-08-23 16:21:49

Spodnie

Użytkownik

Punktów :   

Rzecz jasna, więzień nie trafia do więzienia po to, by mu się nie chciało pracować. Jeśli komuś przyjdzie do głowy się obijać - kary cielesne będą najlepszym rozwiązaniem.

Pobieżne obliczenia mówią o bardziej ok. 28mln pełnoletnich Polakach, których łączny dochód z podatków wyniósłby ok. 8mld złotych rocznie. Ale uważam, że to i tak dużo. Zgadzam się w zupełności co do podziału dochodów, został jednak jeden, nieuwzględniony problem - dotychczasowe zadłużenie, sięgające ponad 850mld. Nie da się tego łatwo przeskoczyć. Wydaje mi się, że udałoby się z wierzycielami wynegocjować jego obniżenie, bardziej jednak w formie zawoalowanego, dyplomatycznego szantażu, niż rzetelnych kompromisów. A Polska to nie Macedonia, ma możliwość wpływania na sąsiadów, choć nie nieograniczoną.

#5 2013-08-24 15:21:44

Morświn Wolności

Użytkownik

Punktów :   

Tak, pobić, zastrzelić, w imię czego? Kara powinna być utrzymana w ramach podstawowego humanitaryzmu. Ktoś ma odsiadkę na rok, bo ukradł portfel. Nie chce pracować, więc waszym zdaniem powinien być, pobity, zabity itd. Może rękę uciąć huh? I wy boicie się muzułmanów? Przecież jesteście bardzo podobni!
Nie mówię, żeby więźniom zapewnić luksusy, ale podstawy niezbędne do przeżycia. Jeśli praca będzie także utrzymana w humanitarnych warunkach zapewniam was, bez przemocy będzie 90% więźniów pracowało, z nudów, chociażby. Albo o lepsze jedzenie.
Bo widzicie, przemoc rodzi przemoc. Jeśli będzie tak opresyjne państwo, to zabijecie tego biednego młodziutkiego złodziejaszka. jego rodzina być może będzie się chciała mścić, wszak NIE ZASŁUŻYŁ, nie był bandytą, popełnił błąd!

Kara śmierci powinna być za zbrodnie jeśli już, odmowa pracy nie jest zbrodnią.
Kary cielesne, to jest barbarzyństwo, zupełnie takie, jakiego się boicie gdyby muzułmanie doszli do władzy.
No!

#6 2013-08-24 15:31:36

WojtekVanHelsing

Administrator

34659152
Punktów :   

Złodzieje to co innego.. Ja mówie o gwalcicielach, mordercach itp.. Dla takich to nie powinno sie stosowac praw człowiek.

Kary cielesne powinno sie w stosunku do zlodziejów stosowaac..Co tam barbarzynstwo - Liczy sie przedewszystkim skutecznosc.

#7 2013-08-24 15:36:34

Szaniec

Użytkownik

Punktów :   

Panstwowe powinny być dla mnie

1)Policja, Straż Pożarna, GOPR, Straż Graniczna i  inne rzeczy tego typu
2)Prokuratura, IPN, Sądy
3)Ważniejsze muzea i uniwersytety + uczelnie wojskowe(uniwersytetow nie ma dużo)
4)Normy szkolne - nie mylić z programem edukacji MEN i drobne bony dla uczniow zdolnych ale bez pieniedzy
5)Przemysł strategiczny i usługi strateg. przynoszące zyski i NBP.
6)Wojsko, Marynarka Wojenna, Siły powietrzne itp.
7)Infrastruktura i ekostruktura(lasy panstwowe, gory itp.)
8)Pare instytucji, org. itp. dodatkowych

Podatek niski liniowy w pogłownym ktoś kto zarabia 1000 a ma podatek 100 płaci 10% swojej wypłaty a ktoś kto zarabia 100 000 płaci tylko 0,1% swojej wypłaty. W Liniowym bogaty płaci 5% i biedny też

Jestem głosem ktory powtarza ci że jesteś nikim...

#8 2013-08-24 18:12:05

WojtekVanHelsing

Administrator

34659152
Punktów :   

1. Po co straż pozarna?
2. Prokuratura zalicza sie do Policji...
3. Po co panstwowe muzua?
4. Ok
5. Koleje? A po cóż?
6. MArynarka wojenna, sily powietrze itp to po prostu Wojsko.
7. Lasy i góry  moze i powinny bo i tak nic nie kosztuja...
8. Ok

Podatek liniowy to podatek dochodowy gdzie z wyplaty placisz tyle samo (czyli pogłówniak dochodowy) czyl inp zarabiasz 1000 zl to placisz i tak 300 zł, zarabiasz 100 000 zł to placisz i tak 300 zł..

Ja popieram pogłówny po prostu.. Każdy co rok placilby kwote 300 zl i tyle. Każdego bylo by raczej na to stac...

#9 2013-08-25 09:10:00

Szaniec

Użytkownik

Punktów :   

Chodzi tu o mozeua takie jak np. Muzeum Wojska Polskiego lub, Muzeum Armii Krajowej a nie np. "Muzeum śmieci"

Koleje i tak to bedą robić wiezniowe z obozow pracy wiec zadna strata

Straż pożarna prywatna wygląda tak

-Halo, straż pożarna, dom mi sie pali. Adres: xxxxxxxxx 3/4
-Prosze podać nr.ubezpieczenia
-Dokument z ubezpieczeniem spłonał
-W takim razie niech sie panu dom spali. Dowidzenia

#10 2013-08-25 09:53:43

WojtekVanHelsing

Administrator

34659152
Punktów :   

Ale po co panstwowe koleje? One sa gorsze od prywatnych.. Koleje itp powinny byc prywatne w 100%

Nie przesadzaj z ta straza.. Wiekszosc sie ubezpieczy

#11 2013-08-25 10:26:54

Szaniec

Użytkownik

Punktów :   

Straż pożarna powinna być panstwowa i tyle. Nie wiem czy rozumiesz pojecie infrastruktura kolejowa po za tym

#12 2013-08-25 11:03:01

WojtekVanHelsing

Administrator

34659152
Punktów :   

Straż to rozumiem, ale koleje? Co za różnica...

#13 2013-08-25 21:00:04

Morświn Wolności

Użytkownik

Punktów :   

Państwo powinno się od gospodarki trzymać jak najdalej. Koleje powinny zostać w całości sprywatyzowane, jest to normalna usługa transportowa, i nie widzę powodu by państwo miało się tym zajmować. Co więcej, widać jak na dłoni, że pąństwo za cholerę nie umie sobie z tym poradzić i kombinuje jak koń po dorywki tworząc jakieś spółki, czy inne cuda.

Sprzedać to w cholerę za uczciwą cenę i będzie dobrze!

Ogólnie jestem za maksymalnym ograniczeniem udziału państwa w gospodarce.

• Index
  •  » Pozostale
  •  » Na co powinny iść pieniadze z podatków i co powinno byc panstwowe?

Stopka forum

RSS