Forum polityczne, slużace do powszechnych dyskusji politycznych i nie tylko.
Dodam od siebie, że z tego tytułu Niemcy nie wypłaciły nam dotychczas złamanego grosza.
Jest taka zasada, że zbrodnie wojenne nie ulegają przedawnieniu, zapis ten jest w polskiej konstytucji.
Administrator
Ja mysle ze powinismy sie dogadac z reszta Europy i rzadac rozwiazania armi niemieckiej i nalozenia na nich cos przypominajacego trybut jaki Mieszko I placil im... NIeemcy zawsze powinni byc zalezni od innych
Według mnie niemcy powinny płacić podatek pogłowny ze swojego budżetu panstwa - 2,5 mld euro miesiecznie ich budżet to ok. 300 mld euro. oraz ograniczyć wojsko do 100 000 żołnierzy
Dokładnie. Historia pokazuje, że Niemcom nie wolno dawać pełni niezależności. A ponieważ nie da się tego kraju kontrolować inaczej, niż poprzez okupację - proponuję ich zajęcie wspólnie z Francją, Czechami i Włochami. Austrię zajęłyby Czechy, Węgry, Słowenia i Węgry, a niemieckojęzyczną część Szwajcarii - Francja.
Co do ich całkowitego zniszczenia, posłuże sie cytatem R.Dmowskiego
"Czy chcemy zniszczenia Niemiec? – Nie. Byłoby to niszczenie cywilizacji europejskiej, która jest wspólnym dobrem całej Europy. […] Pracowałem całe życie przeciw Niemcom, bo chciałem, żeby Polska żyła, zaś niemiecka polityka za cel sobie postawiła jej zgubę. Myliłby się wszakże ten, kto by sądził, że kieruje mną jakaś ślepa nienawiść do Niemców, lub że niezdolny jestem do sprawiedliwego sądu o wartości niemieckiego narodu. Wiele cech umysłowości i charakteru niemieckiego są przeciwne mojej polskiej psychice, cały szereg innych narodów jest mi bliższy duchowo, ale mam głęboki szacunek dla indywidualności każdego narodu i daleki jestem od potępiania wszystkiego, co mi jest obce. Byłbym szczęśliwy, gdyby stosunki wzajemne między nami a Niemcami mogły być zdrowymi stosunkami sąsiedzkimi, opartymi na wzajemnym szacunku, który by umożliwiał współdziałanie tam, gdzie to jest potrzebne. Niestety obawiam się, że wiele jeszcze czasu upłynie zanim do takich stosunków dojdzie. Do głębi niezdrowa psychologia narodu niemieckiego w stosunku do Polski przez długi czas jeszcze będzie źródłem nieubłaganej walki i straty sił, zarówno polskich, jak niemieckich, które by mogły być użyte na wielką pracę cywilizacyjną obu narodów."
Administrator
Szaniec - Jakie 100 000.. oni tam powinni miec calkowity zakaz posiadania wojska, czolgów, broni nuklearnej i wszystko co z tym zwiazane.. 2,5 mld. Euro miesiecznie? Hmm.. lepiej dochodowy dla nich
45% miesiecznego dochodzu niech placa.
Bartek - Akurat Szwajcaria to jest w 100% normalne panstwo..
Najbardzie jkapitalistyczne panstwo Europy i jedno z najbardziej kapitalistycznych panstw swiata chcesz dac jakims nierobom z Francji?
Szwajcaria powinna zahcowac 100% nipoedleglosci chociazby dlateog ze nie lubia muzulmanów, socjalistów itp.. TO ze gadaja po Niemiecku to nie ma nic do rzeczy.
Zas Austria, Niemcy, Liechinstain(czy jakos tak), Luksemburg = Zabranic podleglosc.
W Szwajcarii tylko mowia po NIemiecku.. Co ty masz do Jezyka?
Administrator
Maja ostre prawo imigracyjne.
Ale co ma do tego jezyk Niemiecki? Austrajcy i Niemcy to mendy i jeden naród ale jezyk nie ma tu nic do rzeczy..
Jezykiem urzadowym Szwajcarii jest Niemiecki...
Ogólnie Szwajcaria to poza Polska mój ulubiony kraj Europejski
Użytkownik
My god, z was jest straszliwa banda szowinistów! Nie możecie w poważnej dyskusji utrzymywać, że wszyscy Niemcy i Austriacy i w ogóle wszyscy którzy mówią po niemiecku są źli i należy ich za to karać!
A pomysły, okupowania Niemczech, razem z Francją, Czechami, Włochami i Węgrami, o rany, rzadko czyta, podobne głupoty. Może jeszcze Polska od morza do morza? Trzeba zrozumieć, że obecna sytuacja geopolityczna jest zupełnie inna niż 70 lat temu. Polska przedzaborowa nie wróci, a druga wojna światowa była już dawno. Nie trzeba zapominać, ale trzeba w końcu wybaczyć i postawić na pokojowe relacje.
Lecz być może jakieś reparacje są nam należne, ale obecna (znowu) sytuacja geopolityczna, raczej naszym żądaniom nie sprzyja. Do tego także potrzeba kompetentnego rządu i ministra spraw zagranicznych... Poza tym, cóż spora część dopłat unijnych (jakie by one nie były) pochodzi z niemieckiej kieszeni, i jakoś nie wierzę, że udałoby się wyciągnąć więcej.
A i wielki plus za cytat Dmowskiego! Nie tylko świetny tekst, ale także sama postać! Gdyby dzisiaj tacy ludzie tworzyli ruch narodowy, byłby on o wiele sensowniejszy
Ostatnio edytowany przez Morświn Wolności (2013-08-24 21:44:10)
Administrator
Oj tam szowinistw.. WIelu osb nie lubi Niemcw... O wojnie mozna zapomniec po 500 latach a nie po 68...
Zreszta nikt nie pamieta ze niemcy atakowali nas w kazdym wieku... od X do zaborw..
II wojna swiatowa byla 68 - to bardzo malo.
Co do doplat unijnych - Ja UE potepiam..